Partijprogramma

V.O.S. vier kernpijlers

Verenigd Onder Studentenbelang (V.O.S.) heeft vier kernpijlers die de basis vormen het partijprogramma.

  • Actief en waardevol studentenleven: V.O.S. streeft ernaar om het studentenleven op de universiteit te verrijken. Dit omvat het bevorderen van sociale activiteiten, culturele evenementen, en sportieve initiatieven. We willen ervoor zorgen dat studenten zich betrokken voelen bij de universitaire gemeenschap en tegelijkertijd een waardevolle tijd hebben tijdens hun studie.

  • Bruisende campus: V.O.S. zet zich in voor een levendige en dynamische campusomgeving. We willen de campus tot een plek maken waar studenten graag samenkomen, waar er ruimte is voor ontspanning, en waar er altijd iets te beleven valt. Dit omvat het organiseren van activiteiten, het verbeteren van de campusfaciliteiten en het creëren van een positieve sfeer.

  • Voorzieningen en faciliteiten voor verenigingen: V.O.S. weet het belang van studentenverenigingen en -organisaties. We willen ervoor zorgen dat deze verenigingen de juiste ondersteuning krijgen, zowel financieel als logistiek. Dit omvat het faciliteren van vergaderruimtes, het verstrekken van subsidies en het bevorderen van samenwerking tussen verschillende verenigingen.

  • Studentenbesturen: V.O.S. beaamd de waardevolle ervaring die studenten opdoen tijdens hun bestuursjaar. Daarom willen we studenten actief aanmoedigen om deel te nemen aan studentenraden, besturen, en commissies. Om dit te bereiken streven we naar betere waardering en financiële ondersteuning voor deze studenten.

Deze kernpijlers vormen de essentie van V.O.S. en geven aan hoe de partij een positieve invloed wil uitoefenen op de universitaire gemeenschap. Hieronder gaan we verder in op de inhoudt van de pijlers:

Persoonlijke ontwikkeling

Focus op inzet bij verenigingen, honourprogramma’s, interdisciplinair onderwijs, talentenprogramma’s, organisatie van evenementen en alles wat studeren overstijgt. Dit moet geïntegreerd, genormaliseerd en zichtbaar worden binnen de academische kant van het studenten leven.

Flexibel studeren

Op elke faculteit moet een student echt flexibel kunnen studeren, ook bij bijvoorbeeld inzet voor kleinere verenigingen, topsport en het volgen van extra onderwijs. Hybride studeren als standaard mogelijkheid voor flexibel studerenden.

Breed aanbod sport en cultuur

Mogelijkheden voor elke student om zich te ontwikkelen op sportief en cultureel vlak. Sport- en cultuurabonnementen blijven toegankelijk en betaalbaar.

Belang van verenigingsleven

V.O.S. vertegenwoordigd niet alleen de verenigingen die Nijmegen rijk is, maar is ook in deze verenigingen geworteld. We willen deze korte lijnen gebruiken om ons in te zetten voor beleid dat goed aansluit op de behoeften van de verenigingen en haar studenten. De universiteit mag het belang van verenigingen niet onderschatten – elke student verdient een plek om zich thuis te voelen. Eenzaamheid is een probleem onder studenten en binnen een vereniging word je gezien.

Gezelligheid kent geen tijd

Gebouwen en voorzieningen op de campus moeten ‘s avonds ruimere openingstijden krijgen, zo ook The Yard en het cultuurcafe. Op de campus moeten er waardevolle en leuke evenementen worden georganiseerd. Voedsel- en drankvoorzieningen moeten er voor iedereen zijn. Dit betekend permanente beschikbaarheid van gezonde maaltijden, opties voor alle eetgewoonten zoals vegan en vegetarisch maar ook (halal)vlees en lactose- en glutenvrij voedsel. Gezonde voeding moet ook financieel inclusief zijn en dus betaalbaar voor elke student.

Iedereen voelt zich thuis

Er moet ruimte zijn voor geloofsbeleving op de campus door gebeds- en meditatieruimtes voor alle levensbeschouwingen. Op de campus moet er ruimte zijn voor elke student om zichzelf te zijn, bijvoorbeeld door voldoende genderneutrale toiletten, gratis menstruatieproducten voor studenten die het nodig hebben, een toegankelijke campus voor mindervaliden en ruimtes om tot rust te komen. De universiteit moet meer oog krijgen voor studenten die aan de HAN, het ROC of Yuverta studeren. Er is betere communicatie nodig met deze instellingen over bijvoorbeeld de introductie en het uitkeren van bestuursmaanden

Elke vereniging een plek

Adequate oefenruimtes voor cultuurverenigingen, genoeg sportfaciliteiten voor sportverenigingen, sociëteiten voor studentenverenigingen en voldoende faciliteiten en ruimtes voor studieverenigingen. Iedere vereniging maakt aanspraak op een bestuurskamer.

Verenigingen ondersteund

Blijvende aandacht voor thema’s als studentenwelzijn, sociale veiligheid en duurzaamheid in de ondersteuning vanuit de universiteit voor verenigingen. Trainingen voor verengingen over deze thema’s worden door de universiteit gefinancierd. Goede samenwerking, ondersteuning en het meedenken vanuit de universiteit betreffende de introductieweek. Zaalreservering wordt makkelijker en PR mogelijkheden worden gecentraliseerd.

Waardering en erkenning

Zonder studentbestuurders geen verenigingen. De universiteit moet de waarde van studenten die zich inzetten voor hun vereniging (ook de kleine verenigingen) blijvend onderschrijven.

Ondersteuning

De financiële ondersteuning voor studentbestuurders moet hoger. Er is meer transparantie nodig over hoe subsidies en bestuursmaanden worden toegekend aan verenigingen en bestuurders. Ruim en aansluitend aanbod aan trainingen en cursussen moet beschikbaar zijn. Ondersteuning moet vindbaar en toegankelijk zijn. Ook studenten in de medezeggenschap moeten voldoende training en ondersteuning ontvangen.